9 Ocak 2012 Pazartesi

ELMALI KURABİYE

42. TARİFİN ADI : ELMALI KURABİYE
GÖNDEREN : MUTFAK DİLİ

Sevgili arkadaşıma katılımından dolayı teşekkür ediyorum ve sevgilerimi gönderiyorum. Arkadaşımın birbirinden güzel diğer tariflerini görmek TIKLAYINIZ .
Malzemeler ( hamur için) ;

  • 250 gr margarin ( oda sıcaklığında yumuşamış. eritmeye gerek yok)
  • 1 su bardağı yoğurt ( 5 yemek kaşığı)
  • Yarım su bardağı sıvı yag ( ayçiçek)
  • 1 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 1 paket kabartma tozu
  • 4,5-5 su bardağı un ( 1 bardak un 5 yemek kaşığı oluyor tahmini)

İç harcı için;


  • 4 adet büyük boy elma ( resimdeki elma gibi)
  • 6-7 yemek kaşığı şeker
  • 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
  • 1 yemek kaşığı tarçın
Üzerine serpmek için:


  • pudra şekeri
  • tarçın
Hazırlanması ;

  • Un hariç hamur için gerekli malzemeleri karıştırıyoruz. Unu azar azar ekleyerek ele yapışmayan yumuşak hamur elde ediyoruz.
  • Hamurun üzerini örtüp buzdolabına koyun ve bırakın iç harcı hazır oluncaya kadar dolapta kalsın.
  • İç harç için gereken elmanın kabuklarını soğuyoruz ve rendenin iri gözlü tarafında rendeliyoruz.
  • Derin bir teflon tavaya rendelediğimiz elmayı ekliyoruz, üzerine şekeri ve tarçını ekliyoruz. Elmalar sulanacak ve bu su çekilinceye kadar pişiriyoruz.
  • Hafif sulu halde cevizi ilave ediyoruz ve tamamen suyunu çekinceye kadar pişirip, ocaktan alıyoruz soğumasını bekliyoruz.
  • Hamuru buzdolabından çıkarıyoruz, aynı büyüklükte parçalara kesiyoruz. Bu parçaları elimizle yuvarlayıp küçük toplar oluşturuyoruz ki yufka şeklinde açmak için kolay olsun.
  • Sonra bu toplardan birisini alıyoruz ve un serpilmiş tezgahta çok fazla inceltmeden yufka gibi açıyoruz. Kenar kısımları aynı olsun diye bıçakla daire sekilinde kesip, fazla hamuru alıp sıradaki hamura ekliyoruz. (Bu işlemi en son kalan hamura yapamıyoruz o yüzden son hamuru dikkatli açmamız gerek. Açamasak ta saglık olsun öğlece büküyoruz.)
  • Açtığımız hamuru üçgen şekilde 8 dilim kesiyoruz. Bu dilimleri kesmek için eskiden çok zorlanırdım ama artık kolay yolu buldum sizde de anlatayım. Şöyle ki; Açılmış hamuru ilk önce + şekilinde, sonra da artının üzerine X çeker gibi kesiyoruz. Bu şekilde hepsi aynı büyüklükte dilimler oluşuyor.
  • Kesilmiş dilimlere bir tatlı kaşığından biraz fazla elmalı iç harcından koyuyoruz ve ilk önce sagdan ve soldan az bir parça içe dogru katlıyoruz, sonra da halı sarar gibi sarıyoruz ( resimde oldugu gibi). Geri kalan hamurun hepsine de bu işlemi uyguluyoruz.
  • Tepsiyi biraz yaglıyoruz. Kolay olsun isterseniz yaglı kağıt seriyoruz.
  • Sardığımız kurabiyelerin uç kısmı alta gelecek şekilde tepsiye diziyoruz.
  • Uç kısmı üstte kalırsa cabuk kızarıp yanmaya başlıyor. Daha önceki kurabiye yapımında fark ettim.
  • Fırını kurabiyeleri koymadan önce 170 derecede ısıtıyoruz.( amerikadakı fırın ayarı 350 F-dir)
  • Tepsiyi sıcak fırına koyup, kurabiyeler hafif kızarıncaya kadar ( çok kızarmasın) pişiriyoruz.
  • Fırından alıyoruz ve 1-2 dakika bekledikten sonra pudra şekerine biraz tarçın karıştırıp, kurabiyelerin üzerine bolca serpiyoruz.
  • İyice soguduktan sonra afiyetle yiyoruz. 

2 yorum:

  1. Canim cok tesekkur ederim. Insallah bitmeden bir seyler yapip gondermek istiyorum.
    Bu etkinlik icin tesekkurler .
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. Immm.. Ellerinize sağlık,çok severim :)

    YanıtlaSil