25 Kasım 2011 Cuma

YEŞİL ZEYTİNİN TATLANDIRILMASI


Hayırlı cumalar canım dostlarım. Biliyorsunuz dün misafirlerim vardı sizlere gelip yorum bırakamadım. Dün yapmış olduğum lezzetleri sizlerle en kısa zamanda paylaşacağım.
Yeşil zeytini ise, kırdığım günden beri hergün suyunu değiştirdim acı suyunu bıraktı. İlk günler sapsarı akan su en sonunda su renginde akmaya başladı. Zeytinin tadına baktığımda acılığının gittiğini görünce hemen tatlandırdım. özellikle ölçülü olarak yaptım ki sizlerle paylaşayım diye.

Malzemeler:
1 litre suya
1 çay kaşığı limon tuzu
1,5 yemek kaşığı tuz

Yapılışı:
İlk olarak kavanoza suyu doldurdum ki ne kadar ölçüde su alacağını anlayayım diye. Daha sonra bu suyu bir kaba boşalttım. Benim zeytin kavonozu 2 lt su aldı.

2 lt suya 2 çay kaşığı limon tuzu, 3 yemek kaşığı kaya tuzu ekleyip karıştırdım. Siz yinede 3. kaşık tuzu yavaş yavaş tuzuna bakarak ekleyin. çok tuzlu olmasın. Tuz ayarı yemek tuzu ayarı kıvamında olmalı. karıştırılır, zeytnlerin üzerine dökülür. Ben üzerine limon dilimleyip koydum. Birkaç gün sonra hazır.
İşte bu kadar. Kendi ev yapımı katkısız yeşil zeytinlerim.
Kahvaltı tabağındaki soslu halinide sizlerle paylaşacağım. Nar ekşili soslu.

AFİYET OLSUN.

15 yorum:

  1. ozlemcigim cok guzel bir bilgi bu buradaki zeytinler de tatsiz tuzsuz oldugundan benim isime yarar.tesekkurler hayatim.guzel haftasonlari.

    YanıtlaSil
  2. hımm nar ekşili sosu merakla bekliyorum zira eşim yeşil zeytin canavarı:DD

    YanıtlaSil
  3. Merhaba canım hayırlı cumalar sevgiler :)

    YanıtlaSil
  4. Ben de zeytinimi kendim yaparım ,kendi ağaçlarımızdan toplarız Manisaya gittiğimiz de . :) çok da keyıflı oluyor gercekten ...afiyet olsun

    YanıtlaSil
  5. hep bu güne kadar zeytini anne elinden yemiş biri olarak nasıl özendim tarifine canım bilemezsin:))
    nar ekşili sosla hiç sunmak aklıma gelmedi bak..
    bekliyorum sunumunu..
    hayırlı ve bereketli cumalar canım..

    YanıtlaSil
  6. bende kurdum yeşil zeytin çokda severim kırma zeytini ellerine sağlık canım
    sevgiler

    YanıtlaSil
  7. verdiğin bilgi için teşekkürler cnm :) nar ekşili değişik olabilir

    http://sonsuzdekorasyon.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  8. bir şişede zeytin benim vardı açtığımda daha acı idi geri zeytin yağına yatırdım bilmiyorum doğrumu yaptım:)

    YanıtlaSil
  9. Eve yapılan gibisi yok tertemiz ve katkısız..
    Ellerine sağlık.
    Sevgiler canım

    YanıtlaSil
  10. aaah ah biz de defalarca yapmamıza rağmen bir türlü istediğimiz şekilde bir tat elde edemedik inşallah bu yöntemde başarılı oluruz, ellerine sağlık =)

    YanıtlaSil
  11. Bloguma hoşgeldiniz özlem. Her zaman buyrun:)) Sevgiler.

    YanıtlaSil
  12. bir insanın emeği ve sevgisi ile becerisini bir araya getirmesine,
    çok tebrikler, afiyetle yensin denir !

    harika .

    YanıtlaSil
  13. özlemcim ellerine sağlık canım, benim zeytinlerde tatlanmayı bekliyolar açıklamaların ve bu güzel paylaşımın için sağol bitanem ALLAH razı olsun sağlıkla yemeyide nasip etsin canım

    YanıtlaSil
  14. Özlemcim bende böyle yapıyorum, çok güzel oluyor kendi yaptığımızı içimize sinerek yemek kadar güzeli yok. Ellerine sağlık canım..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  15. Bende zeytin yapma cabasindayim...dediginiz gibi 15 gün hergün olmak üzere suyunu degistirdim. Sonra tuzladim, limon tuzu da koydum ammma yaklasik 10 gün oldu henüz olmadi...balkonda bekletiyorum yani hab´va soguk acaba icerde mi tutmam lazim...?

    sevgiler

    zehra

    YanıtlaSil