30 Ağustos 2012 Perşembe

SARI BURMA BAKLAVA


Merhabalar sevgili dostlarım. Bugün sizler için sarı burma, kocakarı gerdanı yaptım. 1 gün dolapta beklemesi gerekiyor daha kıyır kıyır olduğu için. yarın pişirip şerbetleyeceğim.
Verdiğim ölçülerle bu tepsi doldu, ve küçük bir borcamda aynı hamurdan şöbiyet yaptım. iki çeşit olsun değişik olsun diye. Hamuru çok güzel oldu. Yapım aşamalarıda çok kolaydı.

Malzemeler:

75 gram erimiş margarin
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1/2 çay bardağı su
1 çay bardağı süt
1 yemek kaşığı yoğurt
2 yumurta
1 yemek kaşığı sirke
1 fiske tuz
1/2 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un

Açmak için:
Nişasta

İçi:
Ceviz içi

Üzeri:
200 gram tereyağ

Şerbeti:
4,5 su bardağı şeker
5 su bardağı su
limon suyu

Yapılışı:
Hamur yoğrulur. 10 dakika dinlendirilir. Yumurta büyüklüğünde bezeler yapılır. Nişasta yardımıyla incecik açılır.  Ortadan ikiye kesilir. Her yerine ceviz sepilir. İnce oklava ile ( Ben Maraş'tan özel olarak almıştım) sarılır, büzdürülür, oklavadan çıkartılır. Dilimlenir. Tepsiye yan yana dizilir. Bu şekilde dolapta 1 gece bekletilir.

Ertesi gün tereyağ kızdırılır, hamurların üzerine gezdilir. Fırında güzelce kızarana dek pişirilir. Ve soğumaya bırakılır.

Şerbet ocağa konulur, kaynadıktan sonra 8-10 dakika daha kaynatılır. Ben baş parmak tırnağıma damlatıyorum eğer duruyorsa şerbet tamamdır diye ocağı kapatıyorum.
Hamur soğuk, şerbet ilk sıcaklığı çıktıktan sonra yani 5 dakika sonra tatlının üzerine dökülür, dinlendirilir.
Şerbetli hali ile yarın karşınızda olacağım.
Sevgiler.

16 Ağustos 2012 Perşembe

UN KURABİYESİ


Dün canım nasıl da un kurabiyesi çekti anlatamam. Hemen kalktım ve mutfağa doğru gittim iftardan sonra çayımın yanına bu nefis kurabiyelerden yaptım.

Malzemeler:
1 paket margarin
1 kahve fincanı sıvıyağ
3 yemek kaşığı pudra şekeri
4 yemek kaşığı buğday nişastası
4,5 - 5 su bardağı un

Üzeri:
pudra şekeri

Yapılışı:
Oda sıcaklığındaki margarin, ve diğer malzemeler eklenerek hamur yoğrulur. Şekil verilir. Ben üzeri şekilli olsun diye yıldız kalıpla şekil verdim. 160 derecede beyaz olarak pişirilir. Üzerine pudra şekeri serpilir.

AFİYET OLSUN.

10 Ağustos 2012 Cuma

MUHALLEBİLİ BAKLAVA


Uzun zaman önce yaptığım ve tadı hala damağımızda kalan bu muhteşem lezzetle karşınızdayım.

Malzemeler:

1 yumurta
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı sıvıyağ
2 çay kaşığı kabartma tozu
2 yemek kaşığı sirke
1 çimdik tuz
Aldığı kadar un

Kreması:
1 yumurta
3 su bardağı süt
4 yemek kaşığı un
7 yemek kaşığı şeker
1 paket vanilya

Üzeri:
200 gram tereyağ

Yapılışı:

İlk olarak muhallebi pişirilir. Bunun için tüm malzemeler karıştırılır pişirilir. Soğutulur.
Hamur yğrulur. Dinlendirilir. Sonra 2'ye bölünür, sonra herbiri 15-20 bezeye bölünür. Pasta tabağı kadar açılır, nişasta serpilir, üst üste konulur. Sonra ilk grup tepsi boyutundan biraz büyük açılır. Yağlanmış tepsiye konulur, üzerine muhallebi dökülür. Kenarları içe katlanır. 2. grup aynı şekilde yapılır ve açılır, muhallebinin üzerine serilir. Yanlardan bastırılır, sıkıştırılır. Dilimlenir kare şeklinde, Üzerine erimiş yağ dökülür.

180 derecede pembe pişirilir. Soğuyunca bol pudra şekeri serpilir.

AFİYET OLSUN.


BLOGUM 2 YAŞINDA


Koskoca 2 yıl. Blogum 2 yaşına bastı. Burada çok güzel arkadaşlıklar edindim. Her gün blogumu açıp yeni mesajlar okumak insana terapi gibi geliyor. İyi ki açmışım blog sayfamı iyi ki sizleri tanımışım. Daha hep birlikte nice yıllar diliyorum.

8 Ağustos 2012 Çarşamba

COCOSTAR KURABİYE


Bu kadar çok sevdiğim ve sık sık yaptığım bu güzelim kurabiyeler blogumda yok. Çok şaşırdım kendime nasıl da unutmuşum. Hemen ekleyim dedim.

Malzemeler:

1 paket oda sıcaklığında margarin
1 su bardağı pudra şekeri
2 yumurta ( 1' nin akı içine)
1 kahve fincanı kakao
1 çay bardağı sıvıyağ
2 yemek kaşığı nişasta
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un

İçi:
2 su bardağı hindistan cevizi
2 çay bardağı pudra şekeri
ayrılan yumurta akı
1 yemek kaşığı sıvıyağ

Yapılışı:

Hamur malzemeleri güzelce yoğrulur. Bir kenara alınır. İç malzemeleri yoğrulur. İç ve dış eşit sayıya bölünür. Hamurdan alınır ve elle içli köfta yapar gini oyulur, içine iç malzemeden konulur, kapatılır. Tepsiye dizilir. 160 - 180 derecede pişirilir. Dikkat edin aman yakmayın.

AFİYET OLSUN.

7 Ağustos 2012 Salı

İZMİR KÖFTE



Malzemeler:

Köftesi:
yarım kilo kıyma
1 adet kuru soğan
1 diş sarımsak
karabiber, pulbiber, tuz
1 yumurta
ekmek içi

patates
biber
domates
salçalı su

Yapılışı:

Kuru soğan sarımsak rendelenir. köfte malzemeleri hepsi karıştırılark yoğrulur. Oval şekiller verilir.
Patates soyulur elma dilimi şeklinde dilimlenir.
Önce patates sonra köfte kızartılır tepsiye dizilir.
Biber ve domates ile süslenir.

Salçalı su gezdirilir fırında pişirilir. Güzelce kızarınca fırından alınır.


Yanında pilav ve cacıkla iftar sofralarınızı süsleyecek bir lezzet.

AFİYET OLSUN.

6 Ağustos 2012 Pazartesi

PATATES KROKET


Pazartesi günü yayınlamış olduğum patatesli-peynirli-citir-borek 'ten kalan iç malzemeyi kullanarak kalan malzemeyi değerlendirdim. İçine eklemeler yaptım. İftar sofralarımız için sizlerin karşısında. Buyrun,

Arta kalan  patatesli peynirli börek iç malzemesi
1 yumurta
3 yemek kaşığı nişasta
Aldığı kadar un
1 çay kaşığı kabartma tozu

Kızartmak için:
sıvıyağ

Panelemek için:
1 yumurta
Un
Galeta unu

Yapılışı:

Malzemeler yoğrulur, dolapta biraz dinlendirilir. uzun oval şekiller verilir. Önce una sonra yumurtaya sonra galeta ununa bulanır ve yağda kızartılır. Kağıt havluya çıkarın ki fazla yağını kağıt havlu çeksin. Sıcak servis yapınız.

AFİYET OLSUN.




3 Ağustos 2012 Cuma

SARIMSAK SOSLU TERBİYELİ MERCİMEK ÇORBASI



İftar sofralarınız için bir çorbayla karşınızdayım. bence denemelisiniz.

yarım sb sarı mercimek
1 adet soğan
yarım su bardağı erişte
1 yk un
1yk yoğurt
1 yumurta


soğanı kavrulur,  mercimek erişte su koyup kaynatılır.  pişince terbiyesi hazırlanır. 1 kere kaynatılır.
sarımcak yağ karabibeber kırmızıbiber kimyondan  sos yapılır, kızdırılır. servis ederken üzerine dökülür.

AFİYET OLSUN.