30 Kasım 2011 Çarşamba

BALIK YANINA SALATA


Günaydınlar sevgili dostalarım. Etkinlik için tarifleriniz gelmeye başladı. Sayenizde bol katılımlı bir etkinlik yapacağız inşallah. Tariflerinizi yarından itibaren sayfamda yayınlamaya başlayacağım.
Şuan ocakta biliyormusunuz ayva reçelini kaynatıyorum. Ayva reçelini çok severim. Dün pazardan alıp hemen rendeleyip şekere yatırdım sabah da ocağa kodum kaynasın bakalım. Mis gibi de kokusu eve yayıldı.
Salatamıza gelince;
Malzemeler:
1 bağ roka
biraz tere
yeşil soğan
taze nane
mayanoz
kuru soğan
domates
semizotu ( evde vardı doğradım çok güzel oldu)
sarımsak
kırmızı biber

Sosu:
nar ekşisi
şalgam
elma sirkesi
zeytinyağ
pulbiber
tuz

Yapılışı:
Malzemeleri göz kararı olarak yıkayıp, güzelce doğruyorsunuz. Üzerine sos malzemelerinde döküp karıştırıyorsunuz. İşte bu kadar balığın yanında ekmeği sosuna bana bana yiyorsunuz.
Ben 1/2 çay bardağı şalgam, 1 tatlı kaşığı elma sirkesi, 1 tatlı kalığı nar ekşisi koydum. Ölçüleri değiştirebilirsiniz.

28 Kasım 2011 Pazartesi

ÇAY, KAHVE BAHANE ETKİNLİĞİ


Gelibolu17'nin hazırladığı "Çay,Kahve Bahane" etkinliğine 30 KASIM-14 ARALIK tarihleri arasında http://yesilmutfaktantarifler.blogspot.com/ yani ben ev sahibeliği yapacağım... Bildiğiniz gibi çay kahve bahanedir çoğu zaman,dostlarla,arkadaşlarla,dertleşmek,görüşmek için.bir çoğumuz sevdiğimiz bir arkadaşımıza ziyarete giderken "hadi çayı koy" geliyorum diye gideriz,yada müsaitsen "sabah kahvesine geleceğim" deriz... Çünkü o sohbet muhabbet kuru kuruya olmaz,tamam tatlı dil güler yüzde gereklidir,hatta suratı sirke satan bir ev sahibi size bal baklavada ikram etse orda çok kalmak istemezsiniz öyle değilmi,ordan ayrılmak için sabırsızlanırsınız.... “Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse misafirine ikram etsin. Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse akrabasına iyilik etsin. Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse ya faydalı söz söylesin veya sussun!” Muhammed Mustafa (s.a.v) Ve yukarıdaki güzel hadis-i şerifi sizlerle paylaşıp,evlerinize gelen misafirlerinize,eşinize,çocuklarınıza,yada bu dünya hanesinde en güzel misafir benim deyipte kendiniz için hazırlamış olduğunuz birbirinden güzel tariflerinizi,ikramlarınızı sayfalarınızdan almaya geleceğiz :) Tariflerinize
"çay,kahve bahane" etkinliği için yeşil mutfak (Özlem) a gönderiyorum yazıp bana haber verirseniz,büyük bir zevkle gelip tariflerinizi alıp http://yesilmutfaktantarifler.blogspot.com/ adresimde yayınlayacağım Son olarak arkadaşlar,her zamanki gibi etkinliğimize herkes davetlidir,(lütfen davetiye götüremediğimiz arkadaşlarımız kırılmasınlar)

TAZECİK BALIĞA GEL!!!!


Mutlu ve sağlıklı bir hafta geçirmeniz dileğiyle bugünkü yazıma başlıyorum. Cumartesi günü eşim sahilden  oltasını alarak balık tutmaya gitti. Çok şükür kısmetliymiş güzel balıklar tutmuş. Balıklar çipura, mırmır. Bende dün yanına güzel bir salata yaptım ve eşimde güzelce kızarttı. Balıklar o kadar tazeydi ki anlatamam. Hiç bu kadar taze balık yememiştim daha 1 günlük bile değildi.
Yanına ise çok güzel bol yeşillikli soslu bir salata yaptım. Salatanın tarifini de yayınlayacağım balığın yanına çok yakışıyor. Salata bana özel. Çok farklı içinde yok yok.


Balıkların önce pulları temizlenir, sonra içide temizlenir, güzelce yıkanır.
tuzlanır, Mısır ununa bulanır.


Sonrada eşim diyor ki, tavaya sıvıyağ, biraz tereyağ konulur, yağ kızınca balıklar kızartılır.


AFİYET OLSUN.
Canım kocacım ellerine sağlık.
Salata tarifimi ise en kısa zamanmda sizlerle olacaktır.

25 Kasım 2011 Cuma

YEŞİL ZEYTİNİN TATLANDIRILMASI


Hayırlı cumalar canım dostlarım. Biliyorsunuz dün misafirlerim vardı sizlere gelip yorum bırakamadım. Dün yapmış olduğum lezzetleri sizlerle en kısa zamanda paylaşacağım.
Yeşil zeytini ise, kırdığım günden beri hergün suyunu değiştirdim acı suyunu bıraktı. İlk günler sapsarı akan su en sonunda su renginde akmaya başladı. Zeytinin tadına baktığımda acılığının gittiğini görünce hemen tatlandırdım. özellikle ölçülü olarak yaptım ki sizlerle paylaşayım diye.

Malzemeler:
1 litre suya
1 çay kaşığı limon tuzu
1,5 yemek kaşığı tuz

Yapılışı:
İlk olarak kavanoza suyu doldurdum ki ne kadar ölçüde su alacağını anlayayım diye. Daha sonra bu suyu bir kaba boşalttım. Benim zeytin kavonozu 2 lt su aldı.

2 lt suya 2 çay kaşığı limon tuzu, 3 yemek kaşığı kaya tuzu ekleyip karıştırdım. Siz yinede 3. kaşık tuzu yavaş yavaş tuzuna bakarak ekleyin. çok tuzlu olmasın. Tuz ayarı yemek tuzu ayarı kıvamında olmalı. karıştırılır, zeytnlerin üzerine dökülür. Ben üzerine limon dilimleyip koydum. Birkaç gün sonra hazır.
İşte bu kadar. Kendi ev yapımı katkısız yeşil zeytinlerim.
Kahvaltı tabağındaki soslu halinide sizlerle paylaşacağım. Nar ekşili soslu.

AFİYET OLSUN.

24 Kasım 2011 Perşembe

23 Kasım 2011 Çarşamba

ÖZBEK PİLAVI

Kucak dolusu sevgilerimle günaydınlar. Biliyorsunuz yeni taşındım ve yarın öğleden sonra oturmaya yeni komşularım gelecekler. Anlayacağınız bugün ve yarın işim çok. Bugün sizlere etli bir pilav tarifi olan Özbek pilavı tarifini yayınlamak istedim. Tarife benim eklediklerim oldu. Yanında ayranlar salatayla çok güzel oluyor.

Malzemeler:
1 adet kuru soğan
200 ya da 300 gram et
2 adet havuç
2 su bardağı pirinç
konserve bezelye
tereyağ
sıvıyağ
tuz, karabiber
et suyu

Yapılışı:
Eti düdüklüye koyuyoruz ve iyice haşlıyoruz. Sonra eti didikleyip bir kenara alıyoruz.
Soğanlar küçük küçük doğranır.
Havuç ise ben rendelemiştim pilavın içinde kayboldu bir dahakine  jülyen doğramayı düşünüyorum.
pirinçler ise sıcak tuzlu suda 15-20 dakika bekletilir.
Tencereye sıvıyağ, tereyağ, soğanlar eklenir ve soğanlar kavrulur. Havuç eklenir biraz kavrulur. Üzerine et konur kavrulur. Üzerine bezelye, pirinç eklenir, tuz, karabiber, ve et suyu ( 2 su bardağı ) eklenip pilav suyunu  çekene dek pişirilir.  
AFİYET OLSUN.

22 Kasım 2011 Salı

MEKSİKA FASULYESİ SALATASI


Yine davet soframdan çok beğenilen bir leezeti sizleler paylaşmak istiyorum. Çok güzel ve hafif bir salata oluyor.

Malzemeler:

1 kutu konserve meksika fasülyesi
1 kutu konserve mısır
1 kavanoz garnitür
salatalık turşusu
biraz dereotu
biraz maydanoz
2- 3 dalyeşil  soğan

Sosu için:


zeytinyağ,limon,tuz, 1 tatlı kaşığı mayonez

Yapılışı:

salatalık turşusu, dereotu, maydanoz, yeşil soğan küp küp doğrayıp diğer malmemelerle karıştırılır.
sos malzemesini karıştırıp salatamıza ilave edelim.  Yaklaşık 1 saat kadar dinlendirilir ki sosu iyice çeksiz. İşte bu kadar kolay ve lezzetli bir salata.
AFİYET OLSUN.

21 Kasım 2011 Pazartesi

ÇAYLI KEK ( TENCEREDE )


Günaydın sevgili dostlarım. Mutlu bir hafta geçirmeniz dileğiyle bugünkü yazıma başlayım. Biliyorsunuz hafta sonu sınavım vardı ne iyi ne de kötü geçti hayırlısı bakalım.
Blogumu çok beğendiğinize dair yorumları okumak beni çok mutlu etti. Bana bu güzel blogu düzenleyen çok sevgili ve değerli bir ablam var. Kendisi çok iyi ve çok tatlı. Hepiniz çok iyi tanıyorsunuz canım ablam deryayla. Bana çok yardımcı oldu. Benden yardımlarını esirgemeyen kendi blogu gibi ilgilenip düzenleyen canım ablama çok teşekkür ediyorum. İzleyici sayım arttı. Daha da artması dileğiyle.
Bugünkü tarifim ise eğer kalmış demlenmiş çayınız varsa tencerede pişirebileceğiniz bir kek. 15 dakikada pişiyror. İnanırmısınız yanına çay demleyene dek kekim hazır oldu.

Malzemeler:
2 yumurta
1,5 su bardağı şeker
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı çayın demi
1\2 çay bardağı su
2 yemek kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
biraz ceviz
tarçın
yaklaşık 2,5 ya da 3 su bardağı un

Yapılışı:
Un, kabartma tozu katmadan bütün malzemeler karıştırılır ve bu harçtan 1 su bardağı ayrılır. un ve kabartma tozu eklenir, kek hamuru kıvamında kek hazırlanır. Yağlanmış teflon tencerede kısık ateşte 15 dakika kapağı kapalı olarak pişirilir. Pişerken kapağını sakın açmayın.pişinnce altı söndürülür, ve üzerine ayrılmış olan sos gezdirilir. hindistan cevizi serpilir.

Not: Bu keki isterseniz fırında da pişirebilirsiniz. Hiç bir farkı yok. Ama ocakta daha çabuk oluyor.
Birde üzerinin sosuna çiğ yumurta kullanmak istemezseniz sos harcına yumurta, un, kabartma tozu katmadan 1 su bardağı ayırıp, daha sonra yumurta eklenip çırpılır, sonrasında ise un ve kabartma tozu eklenip karıştırılıp, teflon tencerede pişirilebilir.

AFİYET OLSUN.

18 Kasım 2011 Cuma

KISIR


Günaydınlar sevgili dostlarım. Hayırlı cumalar diyerek bugün kü postuma başlıyorum.
Bugün sizlere Adana usulü bir kısır tarifi vereceğim. Bol yeşillikli oluyor. Ekşilice çayın yanında çok güzel oluyor.  Bizim kısırların olmazsa olması nar ekşisi.

Birde o kadar mutluyum ki izleyici sayım 200 ' ü aştı. İnşallah daha da artar.
Hafta sonu sizlerle olamayacağım Kpds sınavım var Adana' ya gidiyoruz. Pazartesi görüşmek üzere sevgiler. Sizleri çok özleyeceğim.

Malzemeler:
6- 7 dal marul
7-8 taze soğan
2- 3 dal taze sarımsak
3 adet domates
3 adet sivri biber
1 adet salatalık
2 yemek kaşığı biber salçası
2 su bardağı sıcak su
bir tatlı kaşığı tuz
2 su bardağı ince bulgur
1 bağ  nane
1 bağ maydonoz
2 yemek kaşığı pul biber
1 yemek kaşığı karabiber
1 kahve fincanı limon suyu ( nar ekşinizin ekşilik durumuna göre azaltıp çoğaltabilirsiniz)
1 tatlı kaşığı nar ekşisi
1 su bardağına yakın zeytinyağı

Yapılışı:
Marul, taze soğanlar geniş bir kaba ince ince doğrayın. Maydanozları,  naneyi, de ince ince doğrayıp, hepsini kabın içinde karıştırın. İçine salatalık ve sivri biber de doğranır. Kabın ağzını kapatıp kenara alın. Ayrı bir tabağa domatesler kabuğu soyulup, küp küp doğranır.

Bulgur sıcak su ile yaklaşık 2 su bardağı ama suyu azaltabilirsiniz, ıslatın. Bir kenarda 15 dakika bekletin.
Bulgurun üzerine önce salça ekleyip salçayı iyice yedirene dek yoğurun, domates ekleyip yoğurun. Diğer doğranmış tüm malzemeleri, zeytinyağ, nar ekşisi, limon ve baharatlar eklenir, güzelce karıştırılır.
Marul, domates ve salatalıkla servis yapılır.
AFİYET OLSUN.

17 Kasım 2011 Perşembe

ALMAN PASTASI


Günaydınlar. Bugün sizlerle muhteşem ve lezzeti kesin bir Alman pastası ile karşınızdayım. Sorunsuz çok güzel oluyor. Denemeniz dileğiyle.

Malzemeler:
1,5 çay bardağı şeker
2 yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
1 limon kabuğu rendesi
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3 çay bardağı un

Kreması:
2 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı nişasta
1,5 çay bardağı şeker
vanilya
İsteğe bağlı olarak muz

Üzeri:
Pudra şekeri

Yapılışı:
İlk olarak  kek hazırlanır. Ben keki sabahtan hazırlayıp iyice soğuyup dinlenince akşam kreması ile şekillendiriyorum ve 1 gece dinlendiriyorum.
Yumurta ve şeker çırpılır. Diğer mazlmelerde eklenip güzel bir kek hamuru hazırlanır. Yuvarlak kelepçeli altına yağlı kağıt serilir ve fırında pişirilir. Dinlenmeye bırakılır.
Bu arada krema hazırlanır. Bunun için bütün malzemeler çırpılıp ocakta pişirilir ve soğumaya bırakılır.
Kek ikiye bölünür. Süt ile ıslatılır. Üzerine kremanın hepsi yaılır, üzerine dilimlenmiş muz da konulabilir. Diğer yarım kekde üzerine konulur. Üzerine pudra şekeri serpilir.  İşte bu kadar .
Not: Eğer kekinize portakal kabuğu rendesi koymuşsanız kekinizi süt yerine portakal suyu ile ıslatmanınızı tavsiye ediyorum.

AFİYET OLSUN.

Ve bu tarifimi  Çay kahve bahane etkinliğine evsahipliği yapan piti piti  arkadaşıma gönderiyorum , kendisine kolaylıklar diliyorum.

Bu tarifimi beni porselen demlik etkinliğine ev sahipliğine davet eden  arkadaşım teraskeyfi ' ne gönderiyorum.

16 Kasım 2011 Çarşamba

YALANCI KELLE PAÇA ÇORBASI

Çorbamızı yaptığınızda bu çorbanın kemikli etten yapıldığını söylemezseniz çorbayı kelle paça çorbası zannedip içiyorlar. O kadar gerçekçi bir çorba ki. Mutlaka denemelisiniz. Bol sarımsaklı ekşili. Şu soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak şifalı bir çorba.

Ben malzemeleri göz kararı veriyorum.

Malzemeler:
İsteğe göre kemikli eti su ekleyip düdüklü tencerede 1 saat haşlıyoruz. Sonra etleri kemikten ayırıp güzelce didkliyoruz.
Bir tencereye az zeytinyağ koyuyoruz. İçine biber salçası ekleyip kavuruyoruz. et suyunu ve didklenmiş etleri ekleyip, kaynamaya bırakıyoruz. İstediğiniz acı miktarına göre pul biber ekliyoruz.
1 baş sarımsak ayıklanıp güzelce dövülür, bir kenarda bekletilir.
1 adet limon suyu hazırlanır.
Kaynayan suya istediğiniz ekşiliğe göre limon ekleyip, tuzunu ayarlıyoruz yaklaşık 15 dakika kaynatıyorz, kapağı açık olarak. İndirmeye yakın dövülmüş sarımsak eklenir, altı söndürülür. Ve servise hazır.
AFİYET OLSUN.

4 Kasım 2011 Cuma

3 Kasım 2011 Perşembe

EVDE YEŞİL ZEYTİN YAPIMI


Evde yapılan zeytinin tadı bir başka oluyor. Evde zeytin yapımı çok ekonomik olduğu gibi bir o kadar da tamamiyle doğal malzemelerin kullanımından dolayı oldukça lezzetli oluyor.  Bu günler zeytinin yapımı için ideal zamandır. Tarsus' tan almış olduğumuz zeytinin yapılışını bugün sizlerle paylaşmak istedim. Kırma zeytin çizilen zeytine göre daha çabuk oluyor.
Aslında çok zor değil sadece biraz yorucu. Ama yenilmeye başlandıktan sonra o kadar lezzetli oluyor  ki kırma kısmının yoruculuğu unutuluyor.

2 Kasım 2011 Çarşamba

YUMUŞACIK PUFİDİK POĞAÇALAR


Bu poğaçalar gerçekten yumuşacık bir poğaça oluyor. Tarif defterimde ilk başlara yazdığım bir tarif. Ve kandime hayret ediyorum bu zamana kadar bloguma yazmadığım için. Sanırım gözümden kaçmış.
Şimdi tarife gelelim. Bu tarifin püf noktalarını uygularsanız sizinde yumuşacık pufidik poğaçalarınız olur.


Malzemeler
2 su bardağı ılık su
2 paket yaş maya
1 su bardağı sıvıyağ
1 yumurta (akı içine, sarısı üzerine)
2 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un

İçi:
Oda sıcaklığında 50 gram margarin ben becel kullanıyorum.

İçi:
Peynir ya da zeytin

YAPILIŞI:


Ilık suyla maya eritilir. Un hariç diğer malzemelerle karıştırılır. Un eklenerek yumuşak bir hamur hazırlanır. Yarım saat beletilir. Yumurta büyüklüğünde bezeler hazırlanır ve tezgaha dizilir. Çok büyük almayın bezeleri. Tepelerine oda sıcaklığındaki margarinden çay kaşığı ile yarım çay kaşığı kadar  konulur. Parmak uçlarıyla avuç içi kadar açılır. İçine istenilen harç konulur. Peynirli ya da zeytinli harç konulur. Kapatılıp, yağlı kağıt sarılı tepsiye dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür ve fırında pişirilir. Fırından çıkınca üzerine ıslak bez örtülür. Biraz bekletilir. Sonra da afiyetle yenir.

Ben D şeklinde olanları zeytinli ,değerlerini ise sandviç şeklinde yemek için boş yaptım. Arasına domates peynir çok güzel oluyor.

Ve tarifimi çay, kahve bahane etkinliği ' ne evsahipliği yapan arkadaşım gelibolu17-midedenkalbe arkadaşıma gönderiyorum. kendisine kolaylıklar diliyorum. Bol katılımlı olsun inşallah.